Wednesday, 28 March 2012

Situasi 18: Kesalahan penggunaan kata sendi nama "di"


Seperti yang kita sedia maklum, perkataan di yang didekat atau dijauhkan ialah asas dalam pembelajaran bahasa Melayu. Saya percaya bahawa hampir kesemua daripada kita pernah diajar oleh cikgu bagaimana menggunakan perkataan di dengan betul. Malangnya masih ramai penulis blog yang keliru atau tidak tahu bagaimana menggunakan perkataan tersebut sesuai dengan hukum tatabahasa. Kebanyakan penulis blog menjarakkan kata sendi nama di dengan kata kerja yang diikutinya. Sepatutnya kata sendi nama di akan didekatkan dengan kata kerja yang mengikutinya. 

Contohnya kesalahan yang sering dilakukan ialah:

Pemuda itu telah di tangkap kerana mencuri sebuah buku


Rossa telah di pilih untuk mewakili sekolahnya dalam pertandingan berpidato


Hasil penulisan cerpen Puan Dahlia akan di bukukan


Linda berlari-lari anak ditepi pantaiSepatutnya, kata sendi nama di haruslah didekatkan dengan golongan kata kerja yang mengikutinya. 

Contohnya,

Dibelasah


Dimakan


Dijamah


Dimanja


Kesalahan penggunaan kata sendi nama di dalam contoh ayat di atas dapat dilihat dengan jelas melalui kata sendi nama di yang dijarakkan dengan kata kerja tangkap, pilih dan bukukan. sepatutnya, kata sendi nama di tersebut didekatkan dengan kata kerja tangkap, pilih dan bukukan.


Ditangkap


Dipilih 


Dibukukan


Namun, kata sendi nama di haruslah dijarakkan dengan kata yang menunjukkan tempat, ruang dan waktu.
Contohnya, seperti dalam ayat terakhir di atas, sepatutnya kata sendi nama di haruslah dijarakkan dengan kata yang menunjukkan tempat iaitu pantai. Di pantai 

1 comment: